Hercegovački hrvatski i srpski su isti govori


  1. 02.10.2008
  2. Hrvatska

Hrvatski jezik je nastao u razgovoru prekodijalekatskih zajednica

U povodu međunarodnog priznanja hrvatskog jezika, koje se obilježava 1. rujna, akademik Radoslav Katičić govorio je na temu ‘Identitet hrvatskog jezika’ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

‘Naš svijet je jezično stiliziran na hrvatski način’, napomenuo je Katičić dodavši kako ne možemo konstruirati skup glasova i padežnih oblika koji bi od staroslavenskog jezika dali samo hrvatske govore.

Ocijenio je kako se ne može govoriti da hercegovački hrvatski i srpski govori pripadaju različitim jezicima. ‘Kod tih se govora radi o različitim narječjima istoga jezika’, rekao je Katičić.

Smatra kako je mladogramatičarska lingvistička škola za definiciju jezika, zbog pozitivističke metode, naglašavala samo njegov glasovni ustroj te nije priznavala stilistiku, književni i standardni jezik.

Premda su napuštena mnoga mladogramatičarska stajališta o jeziku, strukturalizam, a ni poststrukturalizam nije promijenio njihovo stajalište o ustrojstvu glasova, rekao je Katičić, dodavši kako je književni jezik ono što hrvatski jezik čini jezikom.

Po njegovim riječima raznolikost je hrvatska značajka, jer hrvatski jezik su čakavci, kajkavci i štokavci koji daju bitnu vrijednost i usklađuju stvari od životne važnosti.

‘Hrvatski jezik je nastao u razgovoru prekodijalekatskih zajednica’, napomenuo je, dodavši kako su na ozračje tog zajedništva utjecali crkvene poslanice, evanđelja, pjesme i molitve.

Podsjetivši kako je trodijalekatnost hrvatskoga jezika bitno određena, jer su svi dijalekti sudjelovali u stvaranju zajedničkog poklada jezičnih vrijednosti, Katičić je ocijenio kako u hrvatskom slučaju postoji skup dijalekata koji je obilježen dinamičnim odnosom s hrvatskim jezikom.

‘Svi dijalekti koji su obilježeni hrvatskim književnim jezikom međusobno se razumiju zajedničkim mentalitetom’, rekao je, ustvrdivši kako onda hrvatski jezik postoji i kao skup narodnih govora koji su obilježeni upravo tim književnim jezikom.

Podsjetio je kako i tamo gdje u službenoj uporabi nema hrvatskog jezika, narod ga sluša s propovjedaonica.
Predavanje ‘Identitet hrvatskoga jezika’ akademik Katičić je završio riječima kako hrvatski jezik postoji kao književni i standardni jezik, jer je dijalekatska stilizacija književnog izraza.

Tportal.hr

Preporuči na društvenim mrežama

Advertisements

  1. Komentariši

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: